Μετά τις προκλήσεις… χαμόγελα: Ήπιοι τόνοι στις τετ α τετ επαφές Παναγιωτόπουλου-Ακάρ και Δένδια-Τσαβούσογλου

Σημαντική ήταν η σημερινή ημέρα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού μετά από εβδομάδες εντάσεων, έπεσαν, κάπως, οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αρχή έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης με τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν ένα σύντομο τετ α τετ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καλό κλίμα μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

Λίγες ώρες αργότερα ήταν η σειρά των εκπροσώπων της διπλωματίας των δύο χωρών να ρίξουν τους τόνους. Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα, και είχαν την ευκαιρία για μια κοινωνική χειραψία και έναν σύντομο διάλογο για τον… καφέ.

Φυσικά, οι επαφές αυτές πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν ουσιαστικές, καθώς ήταν σύντομες και εντάσσονται στο πλαίσιο της διπλωματικής εθιμοτυπίας, μπροστά στις κάμερες. Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Τουρκία ξαφνικά έκανε πίσω από τις ανεδαφικές διεκδικήσεις της ή ότι η Ελλάδα δεν εμμένει στις θέσεις της.

Ωστόσο, οι επαφές αυτές αναδεικνύουν τη σημασία των απευθείας διαύλων επικοινωνίας των δύο πλευρών. Υπό το πρίσμα αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι υπουργοί Άμυνας Παναγιωτόπουλος και Ακάρ ίσως έχουν και μία δεύτερη συνάντηση προσεχώς.

Ελληνικό ΥΠΕΘΑ: Να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τη συμμετοχή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς και την επικοινωνία του με τον Χουλουσί Ακάρ, υπογραμμίστηκε η σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας

Σημαντική είναι, επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΘΑ, η εστίαση σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Παρόμοια φαίνεται πως ήταν η διάθεση και από την τουρκική πλευρά, με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ να επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της γείτονος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».

Υπενθυμίζεται πως χθες, μόλις μία ημέρα μετά το έντονο επεισόδιο του Χουλουσί Ακάρ με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έδειξε να αλλάζει στάση, στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και συνεννόησης και δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για την επίλυση των προβλημάτων.

Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου βάζει θεμέλια για ουσιαστικό διάλογο

Με μια σχεδόν τυχαία συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διά ζώσης επαφές των δύο πλευρών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια κάποια αποκλιμάκωση των σημαντικών εντάσεων που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν μια θερμή -ως είθισται- χειραψία, ενώ είχαν και μια σύντομη, κοινωνικού χαρακτήρα συνομιλία για τον… καφέ και συγκεκριμένα για τον «ελληνικό» και τον «τουρκικό».

Μπορεί η συγκεκριμένη συνάντηση να μην είχε κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο, έβαλε, ωστόσο, τα θεμέλια ώστε οι δύο πλευρές να κατορθώσουν να επικοινωνήσουν σε ένα πιο προσωπικό και ωφέλιμο επίπεδο, πέραν των «εμπρηστικών» δηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση